Martine de Wijs

Eindredacteur NTvH en NTvO

Mijn interesse in communicatie over ziekte en gezondheid ontstond tijdens mijn studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam tijdens een stage bij een farmaceutisch bedrijf en het schrijven van mijn scriptie in 1998 met als onderwerp de communicatie rond de vergoeding van Taxol. Alle opgedane kennis over de verschillende belangen in de gezondheidszorg kwamen goed van pas tijdens mijn functie als communicatieadviseur op het gebied van public relations en public affairs bij een groot communicatieadviesbureau. Daarna volgde een soortgelijke functie bij een marketingcommunicatiebureau specifiek gericht op de gezondheidszorg. Ervaring als eindredacteur en projectmanager heb ik opgedaan bij een medische uitgeverij, waarna ik in 2011 de stap heb gewaagd om voor mezelf te beginnen. Ariez was een van mijn eerste opdrachtgevers en sindsdien ben ik eindredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Hematologie en het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie. Daarnaast heb ik meerdere opdrachtgevers voor wie ik uiteenlopende projecten verzorg, variërend van het schrijven van patiëntenvoorlichting en artikelen voor medische professionals tot het begeleiden van communicatieprojecten voor verschillende doelgroepen in de gezondheidszorg.

Specialiteiten

Taal en taalgebruik vind ik reuze interessant. Iedereen gebruikt taal op zijn eigen unieke manier. De manier waarop je een boodschap naar een bepaalde doelgroep wilt overbrengen, varieert ook. Naast een ‘correcte’ schrijfwijze ligt mijn focus op de manier waarop je iets zegt of schrijft. Komt de boodschap wel aan? Past het taalgebruik bij de belevingswereld van de lezer?

Maar ik ben ook geïnteresseerd in de mens achter het verhaal. Wat drijft hen? Wat is hun passie? Ik vind het altijd een grote uitdaging om het verhaal dat mensen mij vertellen zo op te schrijven dat zij zichzelf daarin herkennen. Ik kan niet trotser zijn dan als iemand zegt: “dit is precies wat ik bedoelde.”

Mediasmaak

Het eerste dat is ’s ochtends doe, is de radio aanzetten, meestal op Radio 10 of 3FM. Nieuws volg ik ook via de radio en de verschillende nieuws-app’s. Het enige abonnement dat ik heb, is op Linda Magazine. Ik geef toe, die heb je vrij snel uit, maar toch lekker.